Roy Einar Dreng & Friends​

An INTERVIEW in the polish book „Codziennie jest Piątek” /Everyday is Friday/

Hva er lykke for deg?

Lykke for meg er små øyeblikk hvor alt er positivt og jeg får følelsen av frihet.Frihet er lykke. Trygghet er lykke. Å være ved elvebredden omkranset av vakker natur gir meg lykke. Det å kjenne du når inn til andre mennesker er lykke. Det å skape noe som gjør noe for andre er lykke.

Hvorfor er det betydningsfull å være i frisk luft og ren natur? Hva føler du da? Kan du beskrive litt mer om hvordan du opplever lykke?            

Å være i Naturen for meg er et mangfold av ting. Å være i frisk luft, ren natur. Det å være i en boble hvor du kan få gjøre de ting du helst vil gjøre.Det å få være ute i frisk luft og ren natur er ingen selvfølge lenger. Selv ikke i Norge. Det gir meg en følelse av frihet, ro og takknemlighet å få oppleve dette. Kjærligheten til naturen er for meg en følelse av lyst til å bevare og beskytte og forvalte. En glede og respekt som kjennes i hele kroppen. På samme måte som kjærligheten til dine nærmeste.

Hvor viktig er naturen i livet ditt?

Det er livsnødvendig for meg å kunne bruke naturen. Helsemessig psykisk og fysisk.I naturen finner jeg svarene. Den åpner opp lukkede dører og den krever ingen ting av deg egentlig men pleies den med respekt og kjærlighet så gir den så mye tilbake.

Jeg er en lukket person på mange måter. I naturen åpnes jeg opp og føler meg fri.

Hvorfor er det viktig å få gjøre de ting du helst vil gjøre?

For å i det hele tatt kunne leve i dette samfunnet vårt er det viktig for meg å få gjøre ting på min måte.

Det blir mine valg. Jeg vet hva jeg trenger for å fungere. Med det å være i en boble menes å være 100 % tilstede i alt jeg driver med.

Du har skrevet veldig gode „protest songs” som uttrykker din motstand mot ødeleggelsene av naturen.

 Jeg er en observatør, forteller og skaper.Gjør meg dårlig i diskusjoner da jeg bruker lang tid på å svare og tenke. Så tekster i form av poesi og fortellinger er min beste uttrykksform.

Hva observerer du når du er i naturen? Hvilke positive og negative ting Hva synes du om nordmenn – er de virkelig opptatt av naturen? Er de interessert i å beskytte den? Hva er viktig for folk i landet ditt når det gjelder tilgang til ren natur?

 Det jeg ser menneske gjør med naturen er helt forkastelig.Alt går på profitt. Det å tjene mest mulig penger er det eneste som teller og resultatet får vi tilbake i form av ødelagt natur og en undertrykking av de svakeste (hjelpetrengende) i vårt samfunn. Det er ille å se hvordan vi i landet vårt ødelegger fjorder og økosystemer ved oppdrett av laks.

På eiersiden taes det ut store summer for tjeneste. Her er det økonomi til å rydde opp. Jeg er ikke motstander av oppdrett men fortviler over måten det blir drevet på.

Nordmenn er opptatt av å bruke naturen og flinke til å benytte den. Ser en gledelig stigende trend her. Mange prøver for første gang sove ute. Hengekøyer er „all inn”. Tror Instagram , Facebook er godt for trenden. Mange sprer budskapet om hvor fint det er å være ute.

Ren natur tar nordmenn som en selvfølge og reagerer først når det blir synlige fysiske spor å se. Ikke så opptatt av det de ikke ser.

En gjennomsnitlig nordmann er bortskjemte og egoistiske og vil ha, men å forstå at naturen trenger vedlikehold og pleie , det er vanskeligere. Det koster penger og det er ikke lett å få folk til å prioritere penger til slike formål. Vi kan skylde på politikerne, men de er folkevalgte.

Nordmenn er født med gullskje i munn og det minste vi kan gjøre er å ta vare på naturen vår.

Du er musiker og konsertene dine finner ofte sted om helgene. Det er da folk gjerne ønsker å kose seg og prøver å finne forskjellige typer underholdning. Føler du at musikken din gir dem sånne små øyeblikk av glede? 

Kose seg. Typisk norsk, he he Kose seg er et norsk fenomen. Det er egentlig bare en form for å ha det hyggelig. Eks på kose seg er : Fredager er hjemmekveld for den vanlige nordmann. Spiser Taco eller Pizza..

Er det en aktør de kjenner fra TV som har konsert etc. så kanskje de går og ser på denne dersom de får med seg noen andre å skravle/ prate med. Alkohol er svært dyrt og nordmenn vil gjerne ha alkohol for å gå på konsert så når det er inngangspenger for konsert og folk skal ha drikke blir dette svært kostbart for den vanlige nordmann og de koser seg heller hjemme med å se på TV.

Fredag kveld elsker gjennomsnitts nordmenn gullrekka. Det består av 3 programmer med meget enkel underholdning.

Gå tur er en annen form for kos. Da går man tur ute i frisk luft og helst dit alle andre går.

Kaffekos er når man møtes for å drikke kaffe og spise vafler. Helst møtes hjemme hos venner foreldre men også i forbindelse med tur. Til påske er det påskekos på fjellet eller ved fjorden. Tur, smurt matpakke, vafler, appelsin og kvikklunsj sjokolade er kos for nordmannen i påsken.

Ja, jeg føler musikken min gir rom for glede og tolkning. Mine konserter er lytte konserter hvor hver enkelt sang har et budskap. Jeg forteller historier og har musikk som bygger opp under historiene. Jeg ønsker å ta folk med inn i historiene og leve dem.

Det er viktig for meg å ha folk tilstede på konsertene. Da føler jeg nærvær og kan kommunisere på en annen måte. Spiller ingen rolle om det er 2 eller 1000 mennesker bare det er noen der som ønsker å virkelig lytte til meg og mine musikere. Når jeg går på scenen og praten stilner kan jeg kjenne om jeg når publikum eller ikke. Skulle det ikke lykkes har jeg ikke vært god nok. Det er aldri publikums skyld er min filosofi.

Det eneste som kan ødelegge er dårlig lyd. Derfor er lyden fra scenen svært viktig.

Dette er et lagspill. Artisten, lydmann og publikum. Egentlig må jo alle ville det best for hverandre. Det er da magi oppstår.

Hvordan ser din perfekte dag ut? Hvilke aktiviteter gjør deg lykkelig?

En perfekt dag er når jeg kan legge meg med en god følelse av å ha opplevd noe positivt. Det å være på turné, med musikere, management og møte venner, det å ha levert fra meg en god konser.

En dag i vakker natur ved sjøen, en vår- eller høstdag. Spise blåskjell plukket i fjæra (strandkanten)! Sommerens jakt på laks og ørret. Det å oppleve dyreliv og fuglesang.

Hva skiller den perfekte dagen ut fra de vanlige dagene?

Den perfekte dagen skiller seg ut fra andre dager på forskjellige måter. Det er Selvfølgelig ikke noe entydig svar på en perfekt dag, men kan jo ta to eksempler.

Våkne opp på turne og spise frokost med musikere, manager og evt. De som er knyttet til turneen. Reisen til ny by til konsertlokalet med lydsjekk og være med mine nærmeste (musikere, manager og venner som måtte ønske) laidback, alt fungerer og lite mas.

Gå på scenen levere det det beste du kan. Møte publikum og så trekke seg tilbake med mine nærmeste og venner til hyggelig samvær. Når dette klaffer (oppleves) føles den dagen helt perfekt.

I andre enden sitter jeg ved elva og venter på mørket. Ingen måne, ingen vind. Dyreliv og fuglesang. Titter på elva som glir forbi. Den klukker og synger. Den forteller meg noe. En historie. Levd liv. Kanskje ser jeg huldra. Det hender hun gir meg et kyss før hun henter kuene sine. Jeg blir aldri med henne, men fisker meg i stedet sakte, sakte nedover elven mens spenningen stiger med mørket. Kanskje biter storfisken? Lydene forsterkes og jeg kommer tett inn på livet og levd liv. Du kjenner det og får møte dem i løpet av natten.Ingen ondskap bare gode råd og du blir tatt vare på dersom du viser respekt.

Når det lysner, sola kommer opp og lager sølv på blomsterbladene tar jeg en whisky og tenker gjennom natten. Kjenner søvnen kommer sakte og jeg døser vekk inn i drømmen.. ingen vonde drømmer da. Rein lykke..

Har du noen egne ritualer eller vaner knyttet til gleden? Når koser du deg egentlig?

Mye av det du spør om her er knyttet til foregående svar.

Morgenkaffe er kos. Uansett hvor i verden jeg er. Enten i hytta på tur, ute i friluft, eller være seg med manager og de jeg er sammen med.

Alltid viktig. Jeg er ikke til å snakke med før morgenkaffen. Ritualer har jeg egentlig ikke. Men når jeg er på turné eller på tur så er jeg forberedt til minste detalj (nesten autistisk) på turné er jeg er jeg veldig strukturert i hvordan forberedelsene skal være, og det kan være en prøvelse dersom de rundt meg ikke er det. Kan bli en „pain in the ass ” for manager som prøver å legge alt til rette på en god måte. Jeg forventer mye av de jeg har tillit til. Av og til for mye vil jeg tro.

Jeg er ikke overtroisk i det daglige livet eller på turné som musiker. Ute i naturen er det helt annerledes. Noen kaller det overtro. Ikke jeg. For meg er det høyst tilstedeværende. Om det er levende som deg og meg eller om det er fra „etter livet” spiller ingen rolle for meg. Det er gode krefter og de passer på. Skjer det en ulykke er det fordi du ikke har tatt til deg signalene som er gitt.

Ler du ofte? Hvordan vil du beskrive norsk sans for humor?

Ja, jeg ler ofte, det er min natur. Blir gretten/sur dersom ikke avtaler blir holdt og jeg føler urett ellers er jeg full av latter og ser positivt på det meste

Men vi vet at alle nasjoner har sine egne vitser. Polakker forstår ikke noen norske spøker eller de virker rare for oss.

Ler nordmenn av seg selv? Eller er det lett å fornærme typiske Kari og Ola?

Føler vel at typiske norske vitser blir mer borte og den internasjonale humoren tar over, men vi lo selvfølgelig mye av vitser om svensker og dansker.

Nordlendinger har mange vitser om seg selv og originale mennesker. Ofte grove uttrykket. Trøndere har også mange vitser gjerne litt på kanten om du skjønner.

Nordmenn kan le av seg selv, men liker helst å le av svensker og nordlendinger.

Hvilke retter / mat forbinder du med glede? Foretrekker du enkelt eller litt mer eksotisk kjøkken?

Jeg liker det enkle kjøkken. Elsker fisk. Alle typer fisk ( unntatt norsk oppdrettslaks, dessverre) Gode råvarer tilberedt enkelt kan ikke bli feil.

Nå ble jeg glad bare av tanken på et godt fiskemåltid tilberedt ved elva. Stekt ørret brødskive med godt seter smør på. Finner jeg sopp og bær putter jeg gjerne det stekepanna sammen med rømme eller fløte. Kjempegodt å kombinere sopp og bær med stekt fisk.

Fisken renskes og stekes hel dersom den har stekepannestørelse. Er den størrfiltreres den. Kun fisk, rømme/fløte sopp, urter (bjørkeblader,gran skudd) funger godt bare ikke overdriv.. Av bær så er blåbær, krekling eller multer best synes jeg. Salt og pepper.

Viktigst er at det holdes enkelt. Stekepanna er tallerken. God norskt brød med setersmør hører til. Til dette drikkes kaffe laget på bålet. Rent vann eller øl. Lykke og kos.

Scroll to Top
Przewiń do góry