Roy Einar Dreng & Friends​

New interview in Østlandsposten??

Et par låter på en pub åpnet et nytt marked: – Dette er et protestalbum

Roy Einar Dreng har ikke bare nærområdet som arena. I Polen får han mye oppmerksomhet.

Dreng, som tidligere alltid ble koblet til Bob Dylans musikk, har for lenge siden begynt å markere seg med eget stoff. Og det kommer ut både på vinyl, cd og digitalt. Men det er konsertene som gjelder. Konserter i Norge, noen turneer i Italia, der han har fått et publikum, og ikke minst i Polen.

At Polen er et av hans store markeder, konsertmessig, er nok en tilfeldighet. Og tilfeldigheter kan skape sterke bånd.

Fra pub til populær

– Jeg spilte noen låter på en musikkpub i Gdansk. Sent en natt, det var en slags jam. Det satt en polsk kunstner i salen, som tydeligvis likte det jeg gjorde, forteller Dreng om sin polske start.

Etter en tid fikk han en henvendelse fra kunstneren med spørsmål om han ville åpne en utstilling for han.

– Det gjorde jeg selvfølgelig. Satte meg på flyet sammen med en kamerat og fløy ned til utstillingen. Konserten ble tatt godt imot og jeg fikk flere henvendelser, forteller han.

Det var vanskelig å forstå språket, selv om Dreng dro sammen med en kamerat som kan «litt» polsk. Han trengte litt drahjelp.

– For å få ballen til å rulle fikk jeg meg en promotor, eller manager, og det gjorde ting enklere. Konsertene foregår på kulturhus samt noen få biblioteker og håndplukkede klubber. Et par festivaler har det også blitt.

I Polen møter Dreng et utrolig veloppdragent, edruelig og interessert, lyttende publikum.

– En enorm gjestfrihet. Særdeles kvalifiserte lydfolk får jeg til alle konserter. Men det er et land fylt med kontraster, politiske konflikter, ekstremt forhold til kirken og rasistiske utfordringer.

Det han leser om Polen og hans opplevelser av polakker er forskjellig.

– Mine låter om menneskeverd og naturvern gir inntrykk, og musikkstilen min vekker interesse, da den er annerledes enn den de ellers er vant til. De setter også pris på det ærlige, nakne uttrykket, sier Dreng.

Nytt album ute

Roy Einar Dreng slipper nå et nytt album, «Awareness», på både vinyl, cd og digitalt.

– En bok med tekster og tegninger, i samarbeid med en kunstner, blir det også, røper Dreng.

Som så mange andre musikere blir koronatiden en tid for å skape, for å gå i studio, for å holde ut mens man venter på å møte publikum ansikt til ansikt igjen.

– Jeg laget albumet for å gjøre noe positivt og kreativt i pandemien. Fikk som andre artister avlyst alle mine turneer. Hadde et helt år booket med konserter, hovedsakelig i Polen, forteller han.

Reflekterer

Hvordan og hvorfor lage et album når alt er dødt, kan man saktens spørre seg. Det er jo stort sett på konserter vinyl og cd blir solgt.

– Som et kreativt menneske er ikke fokuset på å selge, men å skape. Hvordan få solgt produktene får bli en utfordring når albumet er ferdig. Tanken på positivitet og bruke mine musikervenner som også spiller med meg, til å gjøre noe sammen selv med restriksjoner. Siden jeg er den som skriver sangene følte jeg det var viktig at jeg dro dette i gang.

Det er et protestalbum han leverer. Et album som peker på grådighet, menneskeverd og naturressurser.

– «Awareness» er et protestalbum skapt ut fra tanker og bekymringer om hvordan vi forvalter vår fremtid, vår Moder jord. Så opplyste vi er, og likevel så grådige og uaktsomme. Skadene på vår jord er tydelige, og miljøet blør. Tanken på profitt er det som driver oss. På bekostning av hva som helst. Menneskeliv, menneskeverd betyr ingen ting så lenge det er penger å tjene. Penger er makt og makt er penger, utdyper låtskriveren.

Tekstene er ikledd en miks av blues, folk, country, latino og «død manns vals».

Przewiń do góry